Bent u al schadebestendig? Tips om schadevrij te blijven

19 november 2023
Bent u al schadebestendig? Tips om schadevrij te blijven

Schade kan u duur komen te staan. Mede omdat de schade die u zelf kunt voorkomen meestal niet verzekerd is. Zonde! Er zijn veel dingen die u kunt ondernemen om schade door storm, water, vrieskou en brand te voorkomen of verminderen. Welke dingen dan? Dat leest u in deze tips!

Tip 1: Houd de waterleidingen vorstvrij

De hoofdkraan en watermeter zijn het belangrijkst om te beschermen tegen de vorst. Met name in de kruipruimte is de kans op bevriezing groot. Pak de watermeter en hoofdkraan goed in en isoleer de leidingen.

Tip 2: Sluit de buitenkraan af

Een buitenkraan is zo bevroren. Sluit de buitenkraan dan voor de vrieskou af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen.

Tip 3: Bescherm de cv-installatie

Ook uw radiatoren kunnen bevriezen. Zet de thermostaat in de winter nooit lager dan 10 graden en laat alle radiatoren de hele winter openstaan. Ook wanneer u op vakantie gaat of voor langere tijd het huis verlaat.

Tip 4. Veeg de schoorsteen

Een gezellige open haard in huis? Laat de schoorsteen voor u de open haard aansteekt nog schoonvegen. Dat kan een woningbrand voorkomen.

Tip 5: Verschoon het filter van de afzuigkap

In de afzuigkap zit een filter. Zorg dat u deze regelmatig verschoont. Er blijft namelijk veel vet in deze filters hangen die hierdoor makkelijk vlam vatten.

Tip 6: Check het dak en dakgoot regelmatig

Met alle vallende bladeren ligt uw dakgoot snel vol en dat vergroot de kans op verstoppingen en overstromingen. Check regelmatig uw dakgoot en houd deze schoon. En wanneer u dan toch op het dak let, kijk dan ook meteen of er geen dakpannen los liggen. Schade die ontstaat door een verstopte dakgoot is niet meer verzekerdt.

Tip 7: Ruim de tuin en/of het balkon op

Berg uw tuinmeubels op, verwijder losse onderdelen en kijk grote bomen na. Haal alles weg wat los is of makkelijk los kan raken en daardoor schade zou kunnen veroorzaken.

Tip 8: Parkeer uw auto veilig

Is er harde wind of een stevige bui voorspeld? Parkeer uw auto op een veilige plek. Dus niet naast een boom of op een dijk.

Tip 9: Houdt uw huis tochtvrij

Ramen open tijdens een regenbui? Dat kan veel waterschade veroorzaken. Net als de harde wind die dan binnen kan komen en deuren te hard dicht slaat. Houdt u huis tocht- en regenvrij.

Tip 10: Laat uw auto niet onbemand ontdooien

Vlak voordat u echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien. Kan, maar laat uw auto daarbij niet onbemand achter. U bent niet verzekerd wanneer iemand er mee vandoor gaat.

Tip 11: Plaats een bliksemafleider

Wanneer u niet in de stad of in de buurt van hoge gebouwen of masten woont is het raadzaam om een bliksemafleider op uw huis te plaatsen. Een bliksembeveiliger kan u helpen bij de keuze van een bliksemafleider en het aanleggen ervan.

Tip 12: Hang brandmelders op

Hang brandmelders op plekken in huis waar de kans op brand groot is. Bijvoorbeeld in de keuken, hal en woonkamer. Zo wordt u op tijd gewaarschuwd als er brand of rookontwikkeling is. En wanneer u dan toch met de brandmelders bezig bent, kijk dan meteen naar ruimtes waar koolmonoxide kan onstaan en hang daar koolmonoxidemeters op.

Tip 13: Zet apparaten die u niet gebruikt uit

Zet apparaten die u niet gebruikt uit. Dit voorkomt het doorbranden van uw apparaten en verkleint de kans op brandschade (en u bespaart meteen op de energierekening!)

Tip 14: Bij onweer: trek telefoon- en internetkabels los en haal stekkers uit het stopcontact

Wanneer de bliksem inslaat kunnen de stoppen doorslaan of –branden. Haal alle stekkers uit de stopcontacten en schakel de hoofschakelaar uit om brand in elektrische apparaten te voorkomen. Haal ook telefoon- en internetkabels los. Want als het onweer inslaat in de telefoon- en internetkabel bij u in de omgeving kan er via de kabels brand ontstaan in uw huis na een blikseminslag. Hiervoor hoeft de bliksem niet in uw huis te slaan.

Artikel geplaatst op www.adfiz.nl

Meer informatie?