Frisia Makelaars bestaat honderd jaar

15 juni 2023
Frisia Makelaars bestaat honderd jaar

Al honderd jaar een vertrouwde naam in de regio Haaglanden: Frisia Makelaars. Wat begint als een makelaarskantoor dat zich richt op Friese 'expats', groeit uit tot een kantoor met een brede aanpak. "We zijn een veelzijdig bedrijf', vertelt Rudi van Wechem, algemeen directeur en woningmarktadviseur. "We richten ons zowel op de woningmarkt als op zakelijk onroerend goed."

Natuurlijk is het mooi om een bedrijfshistorie te hebben die een eeuw teruggaat. Maar, zo zegt Rudi: "Het is het hier en nu wat telt." Dat hier en nu laat een makelaardij zien die de volle breedte van de markt bedient: huur, verhuur, koop en verkoop van zowel particulier als zakelijk onroerend goed. Maar ondanks die brede aanpak hecht Frisia Makelaars aan een persoonlijke benadering. "We beseffen maar al te goed dat een vastgoedtransactie voor een klant een van de belangrijkste stappen in zijn of haar leven is", zegt Rudi. "Daarin bieden we optimale begeleiding."

Eigen dynamiek

Frisia Makelaars bedient de hele regio Haaglanden, dus grofweg het gebied tussen Delft en Leiden. "Den Haag is in die regio een bijzondere stad", vervolgt Rudi. "De politiek is hier uiteraard sterk aanwezig, er zijn veel ambassades, internationale organisaties en expats. Dat geeft de stad een geheel eigen, unieke dynamiek. Maar naast alles wat hier in de stad gebeurt is Haaglanden een regio met veel rust en natuur, waar mensen plezierig wonen en werken."

Expertise als voorwaarde

Toegevoegde waarde bieden, daar gaat het volgens Rudi om in het onroerend goed. Expertise is daarbij een voorwaarde. "Brede kennis en ervaring vormen het fundament van ons bedrijf. En die kennis en ervaring gaan verder dan het makelen alleen. Wij kunnen klanten ook bijstaan op specialistische terreinen als erfpacht, onteigening en grondexploitatie. En uiteraard verzorgen we taxaties, zowel op de particuliere als op de zakelijke markt. Daarvoor hebben we een gespecialiseerde taxatie-afdeling."

Nieuwbouw als specialisme

Naast de verkoop van particuliere woningen is nieuwbouw een specialisme van Frisia Makelaars. "We zijn door de jaren heen al bij heel wat nieuwbouwprojecten betrokken geweest, zowel kleinere als hele grote. Je zou kunnen zeggen dat we hebben meegebouwd aan de stad en de regio Haaglanden." Projectontwikkelaars maken dan ook graag gebruik van de expertise van Frisia Makelaars. Rudi: "Vaak worden we al in een heel vroeg stadium als consultant bij een project betrokken. Dan vraagt een ontwikkelaar ons bij een nieuw woningproject om advies. Bijvoorbeeld over welk woningtype voor welke doelgroep geschikt zou zijn. Maar ook welke uitstraling huizen moeten hebben en in welke prijsklasse ze moeten vallen."

Zakelijk vastgoed

Naast de woningmarkt is bedrijfsmatig onroerend goed een specialisme op zich. "We doen het zakelijk vastgoed er niet zomaar bij, het is voor ons echt een specifieke bedrijfstak", vertelt Rudi. "De zakelijke markt is een heel andere dan die van de particuliere woningbouw. We richten ons ook hier op de volle breedte, variërend van kantoren tot loodsen en van winkels tot bedrijfsverzamelgebouwen. Daarbij kan het gaan om koop, verkoop, huur en verhuur, maar ook om beleggingsobjecten. 

Mensenwerk

Makelen doe je voor mensen, maar ook mét mensen stelt Rudi. "We hebben een breed team van collega's die graag gebruikmaken van elkaars kennis en expertise. We sparren regelmatig met elkaar over een klantcase om zo te komen tot de beste oplossing. Of het nou gaat om een startersappartement of een villa in Wassenaar. Want we zitten misschien wel in een statig pand, maar ik durf te zeggen dat we een heel laagdrempelig kantoor zijn. Iedereen is welkom en voelt zich dat ook."

Frisia Verzekeringen & Hypotheken

Ook hypotheken en verzekeringen maken deel uit van de dienstverlening van Frisia makelaars, want het lijntje met Frisia Verzekeringen & Hypotheken is kort. "Als het gaat om financiële vraagstukken kunnen we heel snel schakelen", vertelt Rudi van Wechem, algemeen directeur van Frisia Makelaars. "Ook al hebben Frisia Makelaars en Frisia Verzekeringen & Hypotheken verschillende eigenaren, er is sprake van een mooie samenwerking. We zitten in hetzelfde pand dus hebben elkaar letterlijk snel gevonden."

Partner in Dynamis

Frisia Makelaars is partner in Dynamis, een landelijk makelaarsnetwerk. "In elke regio kan slechts één makelaar zich bij Dynamis aansluiten",  vertelt Rudi. "Daarmee is het meteen een kwaliteitslabel. Als Dynamis-lid beschikken we bovendien over hele gedegen onderzoeken, marktanalyses en researchmethodieken. En uiteraard is er nauw contact met de Dynamis-collega's elders in het land. Samen met onze eigen kennis en ervaring vormen die de basis van onze aanpak en adviezen. Maar buiten dat hebben we dagelijks contact met klanten. We weten dus wat er in de markt speelt en welke bewegingen, trends en ontwikkelingen er zijn."

De Fries achter Frisia Makelaars

Op 1 december 1922 schrijft B.J.F. Charisius een woningbureau in bij de Kamer van Koophandel in Den Haag. De officiële datum van vestiging wordt 1 januari 1923. Als Fries baseert Charisius de naam van zijn kantoor op de oude naam van de provincie Friesland: Frisia Makelaars.

Niet alleen de naam richt zich op Friesland, het kantoor doet dat ook. In de beginjaren bestaat de clientèle vooral uit Friezen die naar Den Haag verhuizen. Frisia Makelaars start aan het Spui, maar verhuist hetzelfde jaar nog naar de Spuistraat 59. Charisius gaat in 1927 samenwerken met A. Koerse, een Leeuwarder middenstander die zich bezighoudt met winkelmakelaardij. Als Charisius het bedrijf in 1933 verlaat treedt ook broer N. Koerse toe. 

Na diverse overnames ontwikkelt Frisia Makelaars zich tot het full service makelaarskantoor dat het nu is. Ook werkt Frisia Makelaars al 45 jaar nauw samen met Frisia Verzekeringen & Hypotheken. Rik van Eeden en Arjan van Eeden zijn sinds 2020 de eigenaren van Frsia Verzekeringen & Hypotheken. Frisia Makelaars is gevestigd aan de Javastraat 1a in Den Haag, samen met Frisia Verzekeringen & Hypotheken.

Meer informatie?