De markt laat altijd fluctuaties zien

06 februari 2024
De markt laat altijd  fluctuaties zien

De hypotheek. Voor veel woningbezitters niet alleen een dankbaar gespreksonderwerp tijdens verjaardagsfeestjes, maar ook financieel een belangrijk aandachtspunt. Zeker in een tijd met stijgende rentes. Kees de Bruyn, manager Frisia Hypotheken, laat er z’n licht over schijnen.

Kees de Bruyn over hypotheken

Na een korte dip eerder dit jaar vertonen de woningprijzen weer een stijging. Ook de rente laat dit jaar een stijgende tendens zien. “Maar fluctuaties zijn er altijd”, stelt Kees. “Perioden dat het op de huizenmarkt goed of juist minder goed gaat wisselen elkaar af. De kunst is daarop te anticiperen, ook op de langere termijn. Wij kijken daarbij verder dan de rentestand van vandaag.”

Gewend geraakt 

Overigens is de huidige rente van zo’n 4,5 procent niet uitzonderlijk, geeft Kees aan. “Alleen zijn we de afgelopen jaren gewend geraakt aan extreem lage standen. Maar ik kan me uit de jaren 80 nog rentes herinneren van boven de 6 procent. Overigens houd ik voor volgend jaar rekening met een daling. Maar als je je huis gekocht hebt met een lage rente, dan kun je die meenemen bij de aankoop van een nieuwe woning."

Persoonlijk contact

Niet de rente, maar deskundig en onafhankelijk advies is volgens Kees de basis van een goede hypotheek. En dat begint, naast vak- en marktkennis, met service en aandacht. “Daarop zetten we bij Frisia dan ook optimaal in. Daarmee zorgen we voor tevreden klanten. Als u ons belt, krijgt u geen keuzemenu maar een persoon aan de lijn. Mailt u ons een vraag, dan krijgt u vrijwel direct een antwoord terug. Een heel persoonlijke benadering dus.”

Kansen voor starters

In tegenstelling tot de gangbare geluiden is Kees hoopvol gestemd als het gaat om de mogelijkheden voor starters. “Uiteraard kan niet iedere ouder zijn of haar kind een substantieel bedrag lenen. Maar wij kijken naar wat wél kan. Met creativiteit en expertise blijkt er vaak veel mogelijk. Er zijn speciale startersregelingen en -leningen en ook de NHG (Nationale Hypotheekgarantie, red.) biedt mogelijkheden. Ouders kunnen meetekenen voor een hypotheek, wat een geldverstrekker meer zekerheid geeft.”

Focus op verduurzaming

Verduurzamen is ook in de hypotheekwereld een actueel thema. “Veel mensen hebben zoiets van ‘dat doe ik morgen wel’ en dat snap ik”, stelt Kees de Bruyn, manager Hypotheken bij Frisia. “Het is ook lastig om de juiste keuze te maken op het juiste moment. Om te onderzoeken welke subsidieregelingen er zijn en van welke u gebruik kunt maken. Maar verduurzaming van uw huis wordt steeds belangrijker, ook qua hypotheek. Voor een woning met een laag energielabel zult u in de toekomst minder hypotheek kunnen lenen.”

Meer informatie?