Vijf belangrijkste punten bij het kiezen van een zorgverzekering

09 november 2023
Vijf belangrijkste punten bij het kiezen van een zorgverzekering

Het is weer zover; de premies van de zorgverzekeringen voor 2024 worden bekend gemaakt. U heeft tot
31 december de tijd om uw keuze voor een zorgverzekering te maken. Het kan zijn dat u al actie heeft ondernomen en heeft gekeken welke keuze u heeft. Of heeft u via uw adviseur van Frisia Verzekeringen al een afspraak gemaakt om uw situatie te bespreken. Of u nu zelf op zoek gaat naar een zorgverzekering voor volgend jaar of dat u zich graag laat adviseren, het antwoord op de volgende vijf vragen helpt u op weg.

Welke zorg denk ik in het komende jaar nodig te hebben?

De allereerste vraag is er een die u misschien niet direct kunt beantwoorden, maar het is wel goed om over na te denken. Uiteraard kunt u niet in de toekomst kijken, dus onverwachte medische kosten kunt u niet voorzien. Maar mogelijk weet u dat u voor een van uw kinderen in de nabije toekomst gebruik moet gaan maken voor orthodontie of heeft u zojuist het advies gekregen van uw dokter om een afspraak te gaan maken voor steunzolen. Deze “voorkennis” helpt u in het bepalen van de zorgverzekering plus aanvullende verzekeringen.

Wil ik zelf kunnen bepalen naar welke zorgverlener ik ga?

De aanbieders van zorgverzekeringen sluiten zoveel mogelijk contracten met zorgaanbieders door het hele land. Echter, bij bepaalde zorgverzekeringen heeft u geen vrije keuze van zorgaanbieder. Dan bent u aangewezen op de zorgaanbieder die de verzekeringsmaatschappij voor u geselecteerd heeft en dat kan betekenen dat u niet geholpen kunt worden in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dit hoeft niet vervelend te zijn, maar het kan voor u en uw familie mogelijk voor extra reistijd zorgen.

Verwacht ik vaker naar de tandarts te gaan dan de periodieke controle?

Ook hier kunt u niet in de toekomst kijken, dat begrijpen wij. Maar als u enige indicatie heeft dat u mogelijk wel eens extra kosten bij de tandarts zult moeten maken, dan is het goed dit mee te nemen in de keuze van uw tandartspakket. Door uw aanvullende verzekering uit te breiden met de juiste dekking kunt u deze kosten mogelijk beter verzekeren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Welke aanvullende verzekeringen denk ik nodig te hebben?

Juist in de keuze van aanvullende verzekeringen wordt het verschil gemaakt. Het is belangrijk om voor uzelf helder te hebben welke behoefte u heeft. Maakt u veel gebruik van fysiotherapie? Heeft u bij de tandarts vaak aanvullende behandelingen? Verwacht u in het nieuwe jaar extra kosten voor alternatieve geneeswijzen te moeten maken? Dit zijn allemaal zaken die bijdragen aan de keuze voor aanvullende verzekeringen. Kies het pakket waaraan in uw (verwachte) behoefte het beste wordt voldaan. Uiteraard helpt een adviseur van Frisia Verzekeringen u graag de juiste samenstelling van uw zorgverzekering en aanvullende verzekeringen te vinden.

Hoeveel eigen risico wil ik betalen?

Het eigen risico voor de zorgverzekering is ook dit komend jaar vastgesteld op 385 euro. Wanneer u in 2024 zorgkosten maakt dan betaalt u deze kosten tot 385 euro zelf. Hierbij geldt dat sommige vormen van zorg als een bezoek aan de huisarts of kraamzorg niet via het eigen risico verrekend worden. U kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen tot maximaal 885 euro. Dit levert u een korting op uw zorgpremie, welke kan oplopen tot €300,- per jaar. Het betekent wel dat u dit bedrag in een keer zou moeten kunnen betalen als u zorgkosten maakt. Over het algemeen kiezen mensen die weinig zorg gebruiken voor deze optie en nemen het risico op een hoge rekening voor lief. Het is daarbij wel belangrijk om ervoor te zorgen dat u dat geld heeft.

Heeft u nog vragen neem dan contact met ons op

Zijn de antwoorden op de vragen duidelijk? Dan kunt u een keuze voor een zorgverzekering gaan maken. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om u te laten adviseren in uw keuze voor een zorgverzekering. Frisia Verzekeringen helpt u hier graag bij. Samen met een adviseur van Frisia Verzekeringen bespreekt u uw wensen en behoefte. Uw adviseur gaat voor u op zoek naar de aanbieder die hierbij het beste past. Neem vandaag contact op met Frisia Verzekeringen om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie?